Ytterdörrar säkerhetsklassas i avseende inbrottsskydd, brandskydd och ljud. Detta gäller främst lägenhetsdörrar som omfattas av lagstiftning på området. Men säkerhetsdörrar är vanliga även i villor, affärs- och industrilokaler. Svensk och Europa-standard startar med RC1 och uppåt men vanligast säkerhetsdörr är för inbrottsklass RC3. Mer utsatta fastigheter behöver oftast den högsta klassen RC4. Det gäller villor, butiks- och affärslokaler, offentliga lokaler/ inrättningar och även industrier/ lagerlokaler. Detta system RC1 till RC4 gäller inbrottsskydd. För brandklassning använd system som brandklass EI30 eller EI60 där siffrorna står för den tid som dörren ska kunna motstå brand. För ljud klassas dörrar efter den ljudstyrka de inte släpper igenom.

Inbrottsskydd klass

Inbrottsskyddade dörrar är indelade i RC- klass där RC2 till RC4 är de vanligaste. För att få en klass noterad måste dörren provas hos Statens Provningsanstalt. Där utsätter man dörrarna för tryckprov och testar hur det går att bryta sig genom den. De använder verktyg som skruvmejslar, bräckjärn, yxa, bultsax och borrmaskin med flera. I RC2 är den tuffaste angreppstiden 3 minuter, för RC3 5 minuter och för RC4 10 minuter. Testtiden varar dock längre men tid emellan ges för att byta angreppsmetod eller strategi. Tryckprovet testar dörrens styvhet, om den går att vrida/ böja och vissa detaljers hållfasthet. Dessutom skall dörrarna vara utrustade med lås vars låshus och cylinder enligt standardkrav där RC4 har lås med standardgodkänd enligt SS-EN 12209.

Brandskydd klass

Brandklassen skall skydda mot brand i 30 eller 60 minuter vilket är det vanliga men högre klasser finns. Boverket utfärdade dessa krav från och med den 1 januari 2013 vilket även innefattade brandgastäthet. Säkerhetsdörrar skall vara klassade i EI30, det vill säga en halvtimmes motstånd mot brand skall den klara. Under provet skall dörren motstå en viss temperatur i den klassen den provas för. Brandgasprovet gäller den rökgastäthet som dörren har. Klasserna är Sa och Sm där Sa motstår 20 graders röktemperatur och tryckskillnad 25Pa. Sm hela 200 graders röktemp och tryck på 50Pa.

Ljudklassning

När gamla dörrar byts ut är det vanligaste som den skall kunna motstå oljud 35dB. Det avser att samtal inte kan höras igenom men dock skrik och rop. Dörrar med 50dB stänger ute det mesta som det mänskliga örat kan uppfatta.

Tillverkning och godkännande

De flesta säkerhetsdörrar har dörrblad och karm av stål men även dörrar av trä med inre kärna av stål tillverkas. Fabrikstillverkade dörrar kan måttbeställas eller köpas i standardmått. Man kan kontrollera om en dörr är typgodkänd via Statens Provningsanstalts webbplats.